Vind jij het ook moeilijk om jezelf in te houden met snoepen? Dan is dit artikel speciaal voor jou. We hebben namelijk 6 tips voor je op een rij gezet die je helpen om minder te snoepen.

1: Eet als je honger hebt

Als je wat minder wilt eten, lijkt het misschien verstandig om bij honger niet meteen naar een tussendoortje te grijpen. Toch is het uitstellen van eten geen goed idee als je echt honger hebt. Als je de trek eerst groter laat worden, wordt het risico dat je ongezonde keuzes maakt namelijk ook groter. Als je enorme trek hebt, grijp je eerder naar een ongezonde chocoreep.

Bovendien vergroot het uitstellen van eten ook het risico op overeten. Je eet dan al snel meer dan nodig is. Eet daarom een gezond tussendoortje als je voelt dat je lichaam daar behoefte aan heeft.

2: Drink voldoende

We raden je dus aan om wat te eten als je trek hebt, maar het is daarbij wel belangrijk om na te gaan of je wel echt trek hebt. Soms heeft ons lichaam namelijk vocht nodig, terwijl wij dit aanzien voor honger. Twijfel je of je wel echt honger hebt? Drink dan eerst een glas water en kijk daarna of je nog steeds honger ervaart.

Een andere manier om te checken of je wel echt honger hebt, is om jezelf af te vragen of je zin hebt in een stuk fruit of een schaaltje rauwkost of groentes. Als het antwoord nee is, heb je waarschijnlijk niet echt honger maar gewoon zin om te snoepen.

3: Zorg voor gezonde alternatieven

Om te voorkomen dat je ongezonde dingen eet, is het belangrijk om voor voldoende gezonde alternatieven te zorgen. Zorg er daarom voor dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt en neem ook voor onderweg of op je werk voldoende gezonde snacks mee.

Je kan het beste kiezen voor gezonde tussendoortjes waar je weinig moeite voor hoeft te doen, zodat je ook wanneer je haast hebt een gezonde keuze kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nootjes, snoepgroentes, een stuk fruit, wat olijven of een schaaltje yoghurt.

4: Haal geen ongezond snoep in huis

Het is dus belangrijk dat er gezonde tussendoortjes voorhanden zijn, maar het is minstens net zo belangrijk wat er niet voor je op de pak ligt. Als je keukenkastje of voorraadkast vol met ongezond lekkers ligt, is de kans namelijk groot dat je er vroeg of laat toch van snoept.

5: Eet meer vetten, eiwitten en vezels

Als je goed verzadigd bent, is het natuurlijk een stuk makkelijker om niet ongezond te snoepen. Gezonde vetten, eiwitten en vezels helpen je om jezelf langer vol te voelen. Dit komt doordat ze simpelweg langer in je maag blijven en deze dus langer gevuld is, dan bijvoorbeeld bij simpele koolhydraten het geval is.

Eiwitten zorgen er daarnaast ook nog eens voor dat je minder ghreline aanmaakt. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je honger ervaart. Tegelijkertijd bevorderen eiwitten juist de aanmaak van hormonen waardoor je jezelf verzadigd voelt.

6: Probeer stress te beperken

Tijdens stressvolle periodes grijpen we veel sneller naar de koektrommel of snoeppot. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te beperken. Zowel door stressvolle situaties te voorkomen, als door voldoende te ontspannen.

Dit doe je bijvoorbeeld door:

· Niet te veel hooi op je vork te nemen

· Op tijd aan taken te beginnen

· Op zoek te gaan naar de stressfactoren in je leven en deze vervolgens te veranderen

· Een manier te vinden om beter om te gaan met de zaken die je niet kan veranderen

· Activiteiten te ondernemen waar je echt van geniet

· Regelmatig te sporten

· De natuur in te gaan

Minder snoepen met deze 6 tips

Als je een echte zoetekauw bent, kan het moeilijk zijn om jezelf in te houden met ongezond snoepen. Toch is het zeker niet onmogelijk om deze gewoonte te doorbreken. Eet en drink voldoende, zorg dat er gezonde tussendoortjes voorhanden zijn en houd ongezonde verleidingen juist buiten de deur. Daarnaast is het ook belangrijk om emotie-eten te voorkomen door stress te beperken.

Bronnen: Halton TL, Hu FB, J Am Coll Nutr, 2004. Lejeune MP, Westerterp KR, Adam TC, Luscombe-Marsh ND, Westerterp-Plantenga MS, Am J Clin Nutr, 2006.