Het keto dieet is een dieet waarbij je veel vetten, een matige hoeveelheid eiwitten en zeer weinig koolhydraten eet. Het heeft veel overeenkomsten met andere koolhydraatarme diëten, maar onderscheidt zich doordat het meer vetten bevat. Bij de meeste koolhydraatarme diëten worden de koolhydraten juist grotendeels vervangen door eiwitten.

Een standaard keto dieet bestaat uit 75% vet, 20% eiwitten en 5% koolhydraten. Hier zijn verschillende variaties op, zoals het eiwitrijke keto dieet, waarbij 35% uit eiwitten bestaat. Als je sport, is het targeted ketogeen dieet (TKD) misschien interessant. Hierbij eet je namelijk extra koolhydraten rond de momenten dat je sport.

Onderzoeken tonen aan dat het keto dieet een effectieve manier is om af te slanken en om verschillende gezondheidsproblemen te bestrijden. Het kan bijvoorbeeld helpen om je insulinegevoeligheid te verbeteren en het metabool syndroom tegen te gaan.

Net als bij ieder dieet, kan je het jezelf ook bij het keto dieet een stuk makkelijker maken door de juiste tips op te volgen. Wij hebben daarom 6 tips voor je op een rij gezet. Deze adviezen maken het niet alleen makkelijker voor je, ze verhogen ook je kans van slagen.

1: Houd rekening met een wenperiode

Normaal gesproken zijn koolhydraten onze belangrijkste energiebron. Bij een keto dieet is dit vet. Je lichaam moet daarom even omschakelen, en dat kan voor klachten zorgen. Je kan je de eerste dagen suf, moe en misselijk voelen. Ook kan het zijn dat je spijsvertering en slaap ontregeld zijn.

Het is daarom fijn om ervoor te zorgen dat je de eerste dagen van je keto dieet geen drukke planning hebt. Of maak de omschakeling minder groot voor jezelf door eerst een week of een paar weken een koolhydraatarm dieet met wat meer koolhydraten te volgen.

2: Eet veel groentes

Om ervoor te zorgen dat je genoeg vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt, is het belangrijk om veel groentes te eten. Dit helpt je ook meteen om je calorie inname te beperken. Al de vetrijke voeding die je eet is namelijk zeer rijk aan calorieën, terwijl groentes over het algemeen caloriearm zijn.

3: Plan vooruit

Plan je maaltijden vooruit zodat je niet telkens op het laatste moment hoeft te bedenken wat je gaat eten, met het risico dat je jezelf op een zwak moment niet aan je dieet houdt. Vooruit plannen is extra handig als je veel buiten de deur bent. Je kan er dan voor zorgen dat je altijd de juiste snacks en maaltijden bij je hebt.

4: Haal de juiste boodschappen in huis

Nog een manier om jezelf te beschermen tegen zwakke momenten: zorg ervoor dat je alleen keto-proof boodschappen in huis haalt. Woon je samen met anderen die niet keto eten? Richt dan een apart keukenkastje en een aparte koelkastplank voor jezelf in.

5: Houd je voortgang bij

Niets zo motiverend als je eigen vooruitgang. Houd deze daarom bij. Het liefst niet alleen door jezelf te wegen, dit geeft namelijk niet altijd een betrouwbaar beeld. Als je bijvoorbeeld vet hebt verloren maar tegelijkertijd ook wat spiermassa hebt opgebouwd, kan het lijken alsof je niet afgevallen bent. Je krijgt een duidelijker beeld van je voortgang door je taille- en heupomtrek op te meten of door foto’s van je lichaam te maken.

6: Niet koolhydraatloos

Bij het keto dieet eet je zeer weinig koolhydraten, maar het is niet aan te raden om je koolhydraatinname echt tot een minimum te beperken. Je lichaam kan deze kleine hoeveelheid koolhydraten namelijk goed gebruiken en als je koolhydraten compleet probeert te vermijden, valt er bovendien erg veel gezonde voeding af. 25 gram koolhydraten per dag is het minimum (bron: puurfiguur.nl).

In het kort

Het keto dieet is een effectieve manier om af te slanken. Houd aan het begin van je keto dieet rekening met een wenperiode en bouw het aantal koolhydraten dat je eet eventueel af. Maak het dieet makkelijker voor jezelf door een eetplanning te maken, de juiste boodschappen in huis te halen en je voortgang bij te houden. Zorg er daarnaast voor dat je veel groentes eet en dat je niet minder dan 25 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt.

Bronnen: Westman EC, Mavropoulos J, Yancy WS, Volek JS, Curr Atheroscler Rep, 2003. Boden G, Sargrad K, Homko C, Mozzoli M, Stein TP, Ann Intern Med, 2005.