We lijken steeds gevoeliger te worden voor voedsel. Zo komen intoleranties voor bepaalde voedingsstoffen steeds meer voor. Denk maar aan lactose- of glutenintoleranties. Misschien heb je het zelf wel en anders ken je vast iemand die er mee te maken heeft. Iets wat je minder vaak hoort is een koolhydraatintolerantie. Ik hoor je denken, een koolhydraatintolerantie? Wat is dat nou weer?

Het is nog een beetje vaag en grijs gebied. Toch is het iets om bij stil te staan, zeker wanneer je ouder wordt: de hoeveelheid koolhydraten die voor de stofwisseling van de ene persoon goed werkt, hoeft op de ander niet exact hetzelfde effect te hebben. Maar hoe kom je erachter dat je een intolerantie hebt en wat kun je hieraan doen?

Op latere leeftijd

Als je wat ouder bent en je eetgewoonten helemaal hebt aangepast naar een gezonde koolhydraatarme leefwijze waarbij je onbewerkt eet en veel verse groenten en fruit eet en toch last blijft houden van overgewicht, te hoge bloedsuikerspiegel, of aan chronische vermoeidheid lijdt, kan het zo zijn dat er iets aan de hand is wat je nog niet weet. Het komt vaak voor dat deze problemen op latere leeftijd de kop op steken – de manier waarop je vroeger at heeft je als het ware ‘ingehaald’.

Oorzaken

Wat precies de oorzaken zijn? Zoals hierboven genoemd kun je van je vroegere eetpatroon (het eten van veel ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen) op latere leeftijd opeens last krijgen. Maar het kan ook een stressvolle levensstijl zijn waarin je veel slaapgebrek ervaart. Of als je producten als meergranenbrood, bananen en bonen (die stuk voor stuk gezond lijken, maar die uiteindelijk allemaal veranderen in suiker in het bloed) veelvuldig consumeert. Al deze dingen kunnen je persoonlijke tolerantie voor koolhydraten op den duur drastisch verlagen, waardoor je bloedsuikerspiegel hoog blijft. Dit kan uiteindelijk diverse gevolgen hebben en leiden tot insulineresistentie, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en soms zelfs bepaalde vormen van kanker.

Neem je bloedsuikerspiegel serieus

Je bloedsuikerspiegel die alleen maar piekt? Dat is iets om serieus te nemen. Wanneer je bloedsuikerspiegel constant hoog blijft en je dus koolhydraatintolerant blijkt, is het verstandig om direct maatregelen te treffen. Vervang snelle koolhydraten door langzame koolhydraten, eet veel groente en meer eiwitten en gezonde vetten. Verder doe je er verstandig aan om voldoende te slapen en te bewegen en ervoor te zorgen dat je darmen voldoende herstellen.


Glucosemonitor

Een betrouwbare manier om te ontdekken welke hoeveelheid koolhydraten je lichaam kan verdragen is door een glucosemonitor te gebruiken. Zo kun je het effect van bepaalde koolhydraatrijke voedingsmiddelen op jouw bloedsuikerspiegel nauwkeurig meten. Doe dit twee keer na het eten (een en twee uur na de maaltijd). Zo kun je zien hoe jouw lichaam zetmeel –zoals granen, bonen en aardappelen- verteert.

Je bent koolhydraatintolerant. En nu?

Als het inmiddels duidelijk is dat je koolhydraatintolerant bent, kun je op een aantal dingen letten. Let erop dat je suikers en geraffineerde koolhydraten vermijdt. In plaats daarvan kun je meer bladgroenten toevoegen aan je eetpatroon. Bevroren of vers fruit met een laag suikergehalte, zoals bessen, citrusvruchten en appels, kunnen ook prima. Daarnaast hoef je niet te zuinig te zijn met avocado’s en extra virgine olijfolie. Beperk je zuivelinname en let erop dat je voorzichtig bent met alcohol. Zuiver gedistilleerde sterke drank, zoals tequila of wodka en droge wijn mogen wel (maar: met mate!). Vermijd bier of zoete mixdrankjes met enorm veel suiker.