Dat tussendoortjes veel suiker bevatten, wist je vast al. Maar wist je dat onze maaltijden ook vaak teveel suiker bevatten? Veel kant-en-klaar vlees, zoals schnitzel, bevat suiker. De meeste sausjes, zoals ketchup, bevatten nog meer suiker. Zelfs diverse van de pakjes mix voor gerechten bevatten toegevoegde suikers. Wil jij lekker eten, maar toegevoegde suiker vermijden? Check deze drie lekkere en gezonde recepten.

1. Pizza van naanbrood met tomaat, aubergine en mozzarella

Een pizza van naanbrood is lekker snel klaar. Dit lekkere platbrood is namelijk al gebakken en is dus de ideale pizzabodem. Je hoeft hem alleen nog maar in de oven te schuiven om de ingrediënten, zoals de groenten, te laten garen. We vonden het recept bij HelloFresh.

Voor dit recept voor 2 personen gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 2 kleine platte naanbroden
  • 200 gr tomatenpuree of passata
  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 tomaat
  • 2 tl oregano poeder

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Snijd de aubergine in dunne plakjes en de paprika in smalle reepjes. Snijd de knoflook zo fijn mogelijk. Verhit wat olie in een pan en bak de aubergine in enkele minuutjes gaar en zacht. Meng in een kom de passata, knoflook en oregano. Leg de naanbroden op bakpapier op de bakplaat en besmeer met de passata. Beleg ze dan met de aubergine, paprika en in stukken gesneden mozzarella. Breng op smaak met wat zout en peper. Bak 8-10 minuten.

2. Kokos-vissoep met koolvis

Kokosvissoep.png

Ook dit recept is een ontdekking van HelloFresh. In dit geval gaat het om een stevige vissoep die wordt gevuld met udon-noedels. Deze noedels zijn wat dikker dan glasnoedels en ze zijn wit van kleur. Wil je dit recept liever maken met een ander soort noedels? Je kunt haast alle noedelsoorten hiervoor gebruiken en anders is vermicelli een goed alternatief.

Dit zijn de ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram koolvis
  • 600 ml groentebouillon
  • 200 gr udon noedels of andere noedels
  • 2 cm verse gember
  • ½ verse peper
  • 1 knoflook teentje
  • 200 gr broccoli
  • 150 gr snijbonen
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 tl sereh poeder
  • 10 ml sojasaus

Zet de bouillon vast klaar. Schil de gember en hak deze fijn, samen met het knoflook teentje. Maak de verse peper schoon en snijd de helft zo fijn mogelijk voor in de soep. Snijd de broccoli in fijne roosjes en de steel in kleine blokjes. Snijd de snijboon in smalle reepjes. Verhit wat olie of boter in een soeppan en fruit de knoflook en de kruiden even aan. Voeg dan de bouillon, de kokosmelk en de groenten toe. Draai het vuur wat lager en breng aan de kook. Kook de soep zo’n 5-7 minuten. Snijd de vis in blokjes en voeg die samen met de noedels toe aan de soep. Laat dan nog eens 3-5 minuten koken tot de groenten zacht en gaar zijn. Breng op smaak met de sojasaus en wat zout.

3. Bananenpannenkoeken met fruit

Bananenpannekoek.png

Bananenpannenkoeken lijken qua smaak niet echt op gewone pannenkoeken. Ze zijn wat dikker en je proeft dat er ei en banaan in zit. Toch zijn deze pannenkoeken niet echt zoet. Ze zijn fris en bijzonder. Zeker als je ze belegd met vers fruit en honing!

De ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 bananen
  • 4 eieren
  • 1 tl kaneel
  • 30-40 gram meel
  • Wat boter om in te bakken
  • banaan, enkele verse aardbeien, een perzik, een appel of een combinatie van ander vers fruit

Prak de bananen in een kom. Voeg de eieren en de kaneel toe en klop tot een dikke pap, het is niet erg als de banaan nog wat kleine brokken vormt. Voeg het meel toe en blijf doorroeren tot een wat gladder beslag. Verhit wat boter in de pan en bak 3-5 pannenkoeken. Maak het fruit schoon en snijd in stukjes. Maak op elk bord een stapeltje pannenkoeken. Beleg de pannenkoeken met het verse fruit.

Deze heerlijke recepten worden gemaakt zonder toegevoegde suiker. In het geval van de bananenpannenkoeken bevat het recept uiteraard wel suikers. Dat komt vooral door het gebruik van vers fruit. Het voordeel van fruit is dat het ook gezonde vitamines en vezels bevat, wat goed is voor je lichaam. Fruitsuikers worden dus tot zekere hoogte gerekend tot gezonde suikers. Hier vind je alles over suiker en waarom we suiker moeten minderen.

Dat tussendoortjes veel suiker bevatten, wist je vast al. Maar wist je dat onze maaltijden ook vaak teveel suiker bevatten? Veel kant-en-klaar vlees, zoals schnitzel, bevat suiker. De meeste sausjes, zoals ketchup, bevatten nog meer suiker. Zelfs diverse van de pakjes mix voor gerechten bevatten toegevoegde suikers. Wil jij lekker eten, maar toegevoegde suiker vermijden? Check deze drie lekkere en gezonde recepten.