Gezond eten lukt thuis vaak nog wel, maar buiten de deur wordt het een stuk moeilijker. Toch blijkt daar een truc voor te zijn: begin met het eten van fruit. Uit onderzoek blijkt dat mensen die - bijvoorbeeld met een buffet - eerst fruit eten, daarna voor minder ongezonde dingen gaan. Mensen die een ongezonde start maken, eten uiteindelijk 31% meer tijdens een maaltijd.

Ook andere gezonde dingen tellen

Amerikaanse onderzoekers Dr. Brian Wansink en Dr. Andrew Hanks van de Cornell University ontdekten dat er een verband is tussen de hoeveelheid die mensen eten en het soort eten dat ze eerst binnen krijgen. Wie gezond begint, met fruit of bijvoorbeeld yoghurt, eet over het algemeen minder en gezonder. Wél beginnen met ongezond eten lijkt het omgekeerde effect te hebben: wie met juk food begint, eet uiteindelijk bijna een derde meer. Volgens hen is het zo dat de eerste dingen die je tegenkomt de toon zetten voor ongeveer twee derde van alles wat je bij elkaar gaat eten.

Ontbijtbuffet

Voor dit onderzoek werd een test uitgevoerd met twee ontbijttafels. De ene tafel was in opstelling precies het spiegelbeeld van de andere tafel. Op de eerste tafel kwam fruit als eerste, op de tweede tafel pas als laatste. 124 mensen mochten vervolgens zelf kiezen wat ze wilden eten. Ze moesten kiezen naar welke buffettafel ze wilden lopen en mochten maar één keer naar deze tafel lopen. 86,4% van de mensen die kozen voor de buffettafel waar fruit eerst geserveerd werd, aten ook daadwerkelijk fruit. Bij de tafel waar fruit als laatste gepresenteerd werd, was dit slechts 54,8%.

Wie eerst de gebakken eieren met kaas zag, ging vervolgens ook voor producten als ham en aardappels.

Zo eet jij ook gezond!

Gezond eten heeft dus niet alleen te maken met wilskracht; je kunt het jezelf makkelijker maken. Doe dit bijvoorbeeld zelf ook, door:

  • Je ontbijt voor de volgende dag vast klaar te maken, zodat je ook gezond eet als je haast hebt

  • Je te verdiepen in koken; meer plezier in het koken maakt dat je gezonder eet

  • Vaker voor meerdere dagen tegelijk te koken en de extra portie(s) in te vriezen

  • Voor je lunch of diner een salade te eten, zodat je ook voor de rest gezonder kiest. Als dat teveel tijd kost, kun je ook bijvoorbeeld een glas water drinken

  • Te kijken naar gezond 'gemaksvoer', zoals rauwe worteltjes, gekookte eieren en noten

Bron:Daily Mail

Lees ook:

Voordelig en gevarieerd eten: makkelijker dan je denkt

10 beste keuzes voor gezonde eters

Waarom een dieet volgen 's morgens het makkelijkst is

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief