Intermittent fasting is een manier van eten - of eigenlijk lijnen - die niet te vergelijken is met een normaal dieet. Cruciaal is hierbij wanneer je eet en vooral wanneer niet. Er zijn diverse vormen waarbij je tussen bepaalde tijden, het eetvenster, eet en de rest van de tijd vast. In de vast periode eet je niet maar kun je wel gewoon water, thee of koffie drinken.

Gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

Door een eetpatroon met intermittent fasting aan te leren kun je niet alleen afvallen, het heeft ook andere positieve effecten op zowel je lichaam als hersenen. Zo zijn er verschillende aanwijzingen dat onregelmatig eten de veroudering vertraagt. De meeste positieve gezondheidseffecten zijn te danken aan een hogere aanmaak van het menselijk groeihormoon. Ook worden we gevoeliger voor insuline, het hormoon verantwoordelijk voor diabetes, en leptine dat verantwoordelijk is voor obesitas. Deze verandering in metabolisme heeft als gevolg dat we ons vetweefsel gaan mobiliseren. Niet alleen leidt dit tot verlies van overtollige kilo's, maar er gebeurt nog veel meer in het lichaam. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat iedere vorm van energierestrictie gezond is. Dit valt te verklaren door onze maatschappij, waarin we bijna allemaal chronisch teveel calorieën binnenkrijgen. Door te vasten is het mogelijk om de kans op bepaalde ziektes te verkleinen. Als je niet vaak naar de dokter hoeft, kun je ook gerust voor de goedkoopste zorgverzekering te kiezen.

Veel voorkomende vormen van intermittent fasting

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting. De meest populaire vorm is de 'intermittent fasting 16/8-methode'. Bij deze vorm vast je op vaste momenten op de dag. Je eet bijvoorbeeld gedurende 8 uur wel en vast vervolgens 16 uur. De periode waarin je mag eten, kun je eten wat je wilt. Het

valt wel aan te raden om zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen te eten met hoge voedingswaarde. Dit tijdvak wordt ook wel het eetvenster genoemd. Buiten deze tijden mag je geen calorieën eten of drinken. Twee andere veelgebruikte methoden zijn 'alternate day fasting' en 'whole day fasting'. Bij alternate day fasting eet je de ene 24 uur wel en de andere 24 uur niet (of een andere verdeling, je kunt zelf kijken wat bij jou past). Bij whole day fasting vast je een hele dag, bijvoorbeeld 2 dagen per week. De overige dagen eet je volgens je normale eetpatroon.

Zo start je met intermittent fasting

Je kunt direct in het diepe springen en beginnen met intermittent fasting, maar het is ook mogelijk om dit rustig op te bouwen. Stop bijvoorbeeld eerst een week met het eten van geraffineerde producten en suikers, waardoor je insuline en bloedsuikers kunnen dalen naar normale waardes. Vervolgens kun je iedere week jouw eetmomenten afbouwen. Eet je momenteel 6 keer per dag, inclusief snackmomenten? Bouw dit af naar 5 keer per dag, de week daarop naar 4 eetmomenten per dag enzovoort. Je kunt vervolgens zelf de verschillende vormen van intermittent fasting uitproberen om te kijken wat er bij jou past.