Het ketogeen dieet, ook wel bekend als het keto-dieet, is de afgelopen jaren wereldwijd populair geworden. Van de Verenigde Staten tot Azië, van Australië tot Afrika en van Europa tot het Midden-Oosten – overal ter wereld heeft deze manier van kokkerellen de harten van velen gewonnen. Niet zo vreemd, gezien dit dieet met haar focus op een laag aantal koolhydraten en een hoge vetinname een positieve invloed kan hebben op je gezondheid. Doorgaans wordt er binnen het ketogeen dieet veel gebruikgemaakt van avocado's, steaks en bacon. Maar er is nog veel meer mogelijk! Laat je met deze blog inspireren door de internationale keuken en ga met ons mee op een culinaire reis door de wereld van het keto-dieet. 

Europa: Keto ideeën als alternatief voor brood en pasta

We beginnen onze reis dicht bij huis, in Europa. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, waar koken met minder koolhydraten een uitdaging is in een culinaire cultuur van croissants en baguettes. Keto-bakkers zijn hier ingenieus mee omgegaan en bakken met ingrediënten als lijnzaad en amandelmeel. Je zult versteld staan van de overheerlijke alternatieven die uit de ovens verschijnen. 

Een ander Europees land dat bol staat van de koolhydraten wanneer het op nationale gerechten aankomt, is Italië. Waar anders vind je zo veel pizza en pasta als in dit prachtige land? Keto-dieet liefhebbers maken hier spaghetti van courgette-linten, ook wel ‘zoodles’ genaamd. Er is zelfs een alternatief voor de pizzabodem bedacht: een overheerlijke bodem van amandel-of kokosmeel. Gezond genieten van de Italiaanse keuken! 

Midden-Oosten: Vetrijk eten in overvloed

Zou dit het werelddeel zijn waar een ketogeen dieet het makkelijkste te volgen is? Misschien wel, aangezien het Midden-Oosten van origine een keuken heeft die rijk is aan oliën en vetten. Een goed voorbeeld hiervan is hummus, waarbij lamsvlees in eigen vet wordt gekookt of er extra veel olijfolie en tahini wordt toegevoegd. Je kunt dus ook een ketogeen dieet eten met halal voedsel

Duizend-en-een-nacht lijkt zich hier te vertalen naar duizend-en-een-ketogeen-dieet opties. De mogelijkheden zijn eindeloos en makkelijk in oorspronkelijke gerechten te mengen, zoals tabbouleh met bulger, waar gehakte bloemkool de boventoon kan voeren. Of wat dacht je van falafel gemaakt met amandelmeel in plaats van kikkererwten? 

Afrika: Keto-vriendelijke gerechten

Nog een werelddeel waar het toepassen van een ketogeen dieet niet al te moeilijk is, is Afrika. Met een diverse en rijke keuken waar graan- en peulvruchten in de dagelijkse gerechten worden gebruikt, is het relatief eenvoudig om net dat beetje extra vet of koolhydraten vervanger toe te voegen.

Een voorbeeld van een traditioneel Afrikaans gerecht dat ideaal is voor een ketogeen dieet is fufu, gemaakt van chiazaad of amandelmeel. Gerechten als biltong (gedroogd vlees) en suva (gegrild vlees) zijn van oorsprong al eiwitrijk en passen dus prima in een keto-dieet.

Azië: Traditionele favorieten met een keto twist

Uiteraard mag Azië niet tijdens deze culinaire reis ontbreken. Dit werelddeel staat bekend om haar koolhydraatrijke basis qua eten, waar rijst en noedels meestal aanwezig zijn in een dagelijkse maaltijd. Keto-liefhebbers zijn hier erg creatief geweest. Daar waar veel met rijst en linzen wordt gekookt, wordt nu gekozen voor bloemkoolrijst in gerechten als pulao of biryani.

In dit werelddeel wordt daarnaast gebruikgemaakt van de konjacplant waarvan konjac-noedels worden gemaakt. Dit is een fantastische koolhydraatarme vervanger van noedels en draagt ook wel de naam ‘shirtaki-noedels’.

Mocht je nog geen tijd hebben gevonden om deze wereldreis te maken en volg je een ketogeen dieet in Nederland, dan kun je nu in ieder geval je smaakpapillen mee op reis nemen. Gebruik bovenstaande als inspiratie voor culturele culinaire hoogstandjes en probeer ze thuis uit. Het blijkt wel dat het ketogeen dieet een wereldwijde beweging is en dat deze manier van eten makkelijk kan worden aangepast aan de culinaire rijkdom van ieder land.