Je zou denken dat een zelfgekweekt tomaatje het toppunt van gezond voedsel is, maar als je in de stad woont, is niets minder waar. Uit onderzoek blijkt dat groenten die in de stad verbouwd worden zware metalen uit de grond kunnen opnemen. Dit maakt de groenten giftig. Ook is het loodgehalte in stadsgroenten hoger dan in ‘gewone’ groenten. Dit kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen en neurologische schade. Voor het onderzoek werden onder meer proeven gedaan met tomaten, groene bonen, wortels, aardappels, basilicum en mint. De resultaten waren voor alle soorten gelijk.

Verkeer als grote boosdoener
Het verkeer in steden lijkt de grootste boosdoener te zijn. Producten die verbouwd worden in tuintjes die in de buurt staan van drukke verkeersgebieden, blijken het meest vervuild te zijn. Een tussenmuur, in de vorm van bomen of gebouwen, vermindert de hoeveelheid cadmium, lood en zink daarentegen aanzienlijk.

Wel gezond kweken
Gelukkig betekent dit niet dat je helemaal geen stadstuintje meer kunt beginnen. Als je het risico op vervuiling zoveel mogelijk wilt vermijden, kies dan zorgvuldig een stukje grond uit. Controleer waarvoor het eerder gebruikt is en laat eventueel de grond testen. Is de grond niet in topconditie? Kies dan voor een verhoogd zaaibed, waarbij je een stevige afscheiding maakt tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ grond. Die nieuwe grond koop je gewoon in het tuincentrum of bij de (biologische) boer.

Bron:Treehugger.com

Lees ook:

Groenten en fruit ondanks hogere prijzen populair
Gezond en lekker: vergeten groenten
Nederlandse groenten en fruit zijn vrij schoon

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief