Al tijdenlang worden IQ-tests gebruikt om erachter te komen wie slimmer zijn; mannen of vrouwen. Tot nu toe bleven vrouwen meestal steeds een beetje achter, maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de vrouwen de mannen inmiddels hebben ingehaald. Volgens onderzoeksleider James Flynn, een expert op het gebied van IQ-tests, komt dit door de moderne tijd: "In elk land waar vrouwen gelijke kansen hebben als mannen, hebben ze hen [in IQ] ingehaald."

Raven test
Flynn kwam tot zijn conclusie met behulp van de Raven test, een standaard IQ-test. Hij verzamelde gegevens over Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië en Estland en maakte voor elk land gebruik van een sample van tenminste 500 mannen en 500 vrouwen, allen tussen de 15 en 18 jaar oud.  In alle gevallen scoorden vrouwen ongeveer een halve punt of meer hoger dan de mannen.

Meer kansen

Volgens Flynn heeft het alles te maken met meer kansen en beter onderwijs. Het brein past zich aan aan de moderne tijd, net als bijvoorbeeld machines dat doen. Nu vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen, ontwikkelen hun hersenen zich ook sneller en lukt het ze om zelfs beter te presteren. Deze betere prestaties zouden vrouwen moeten kunnen helpen om meer successen te boeken op het carrière-vlak.

Bron:ABC News

Foto: Victor1558, Flickr.com

Lees ook:

Actieve ouderen zijn slimmer
Oudere man en intelligentere vrouw zijn droomkoppel
Waarom dagdromen wél goed voor je is

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief