TV kijken is al decennia een onderwerp van discussie. Aan de ene kant zijn er heel veel voordelen van TV kijken. Zo zijn TV kijkers beter op de hoogte van allerlei maatschappelijke kwesties, zijn ze meer ontspannen en is hun ontwikkeling (met name het Engels) een stuk beter. Maar tegelijkertijd kan de TV ook nadelen hebben. Zo kan het, bij verkeerd gebruik, slecht zijn voor je gezondheid. Gelukkig hoeft dat niet perse zo te zijn. Zó zorg je ervoor dat TV kijken geen negatieve invloed heeft op je gezondheid!

1. Let op je zithouding

Een van de meest schadelijke effecten van TV kijken is een verkeerde zithouding. Als je altijd half onderuit gezakt op de bank TV zit te kijken, is de kans groot dat je daar last van krijgt. Want hoe comfortabel het ook is, je lichaam is niet gebouwd om lang in zo’n houding te zitten. Let dus bij het TV kijken goed op je lichaamshouding.

2. Houd je hoofd recht

Een stijve nek of pijn bij het draaien van je hoofd kan veroorzaakt worden door TV kijken. De TV staat meestal niet helemaal recht voor je, waardoor je je hoofd iets moet draaien om ernaar te kijken. De kans is dan groot dat je op lange termijn last van je nek krijgt. TV beugels kunnen helpen om de TV precies goed te stellen voor jouw ideale kijkhoogte en -houding.

3. Blijf in beweging

De meeste TV programma’s die worden uitgezonden, worden onderbroken door reclameblokken. Die blokken kunnen heel irritant zijn, maar ze hebben zeker ook een voordeel! Het is een goed moment om in beweging te komen. Even koffie zetten, naar de wc gaan of gewoon wat rondlopen is altijd een verstandig idee. Dat is een probleem bij Netflix: er zijn geen reclames tussendoor, waardoor mensen eigenlijk te lang achter elkaar stilzitten.

4. Licht en slapen

Een probleem dat TV kijken met zich mee brengt, is dat mensen er slechter van gaan slapen. Wanneer je ’s avonds nog TV kijkt, zorgt het licht van de TV ervoor dat je minder melatonine aanmaakt. Dit ‘slaapstofje’ zorgt er normaal gesproken voor dat je extra lekker en diep slaapt. Als je ongeveer 1-1,5 uur voordat je naar bed gaat de TV uitzet heeft het licht geen effect meer op je nachtrust. Wat natuurlijk ook betekent dat ook andere schermen (zoals je telefoon of tablet) uitzet in de tijd voordat je naar bed gaat.

5. Zet geen hapjes in de buurt

TV kijken kan ook slecht zijn in een ander opzicht. Je hebt de neiging om iets te doen met je handen, omdat je verder stilzit. En eten is heel prettig en heel rustgevend. Dus hebben veel mensen de neiging om met knabbeltjes voor de TV te gaan zitten. Dit is nou juist iets wat je niet moet doen! Je blijft automatisch eten, zonder dat je door hebt wat je eigenlijk precies eet. Dat maakt TV kijken tot een zeer ongezonde hobby, die mensen dik maakt en aanleiding geeft tot allerlei gezondheidsklachten. Zet, als je perse wilt knabbelen, liever een bakje komkommer of tomaatjes op de tafel. En houd je teveel van vette hapjes, ga dan voor deze 7 hapjes die vet én gezond zijn.

TV kijken kan een slechte invloed hebben op je gezondheid als je het verkeerd doet. Het gaat vooral om verstandig gebruik van de TV. Als je denkt om de bovenstaande 5 tips, zal TV kijken verder vrijwel geen ongezonde effecten hebben. Al is het natuurlijk altijd verstandig om wat vaker te kiezen voor een andere hobby en de schermtijd wat in te perken.