Mountainbiken, rondje rennen of met de racefiets op pad. Veel mensen die niet eerder aan sport deden, kiezen voor deze buitensporten. Zij die wel sportten, maar momenteel hun sport niet kunnen uitoefenen sluiten zich hierbij aan. Gevolg: veel buitensporters en ook veel blessureleed. 

Hardlopen, wandelen, fietsen en het doen van workouts is voor veel sporters al maanden de vervanging voor hun vertrouwde sport die momenteel op ‘stil’ staat. Anderen hebben voor het eerst de sportschoenen aangetrokken. Een goeie ontwikkeling zou je denken. 

Dat is natuurlijk ook zo want sporten verhoogt niet alleen de conditie, maar ook onze weerstand en weerbaarheid. We blijven er fit en gezond bij. In veel damestassen treffen we tegenwoordig een setje sportkleding om tussen de middag of aan het einde van een lange werkdag even los te gaan met een workout, yogasessie of loopje. Toch moeten we hier kanttekeningen bij plaatsen omdat veel sporters ineens iets heel anders doen dan ze gewend zijn en met name veel nieuwbakken lopers en fietsers veel te hard van stapel lopen. Met de conditie komt het dan wel goed, maar sommige spieren schrikken ineens wakker. Dat maakt de kans op blessures groot. 

Kies voor goede sportschoenen

Veel sporters lopen blessures op door veel te hard van stapel te lopen. Voor iedere sport geldt dat je de intensiteit stap voor stap moet opbouwen. Een hardloper die uiteindelijk vijf kilometer achtereen wil kunnen rennen, kan het beste beginnen met een paar minuten hardlopen en een paar minuten wandelen en dat afwisselen en langzaam opvoeren. Online zijn er schema’s voor beginners te vinden. 

Veelvoorkomende sportblessures zijn blessures aan spieren, pezen en gewrichten zoals de knieën en de heupen. Hamstrings willen nog wel eens opspelen bij voetballers die gaan hardlopen. Om dit te voorkomen is goed materiaal belangrijk. Wie richting het veldje of pleintje gaan voor een workout in kleine groep, kan het beste naast allerlei weerstandsbanden en andere attributen ook maar het beste de juiste kleding en zachte matjes in de tassen stoppen. Zorg ook voor de juiste sportschoenen met een goede demping, bouw je trainingsintensiteit rustig op en zoek de balans tussen inspanning en ontspanning. Dan is de kans op blessures het kleinst en bovendien houd je het sporten dan langer vol. Dan blijft het ook gewoon heel erg leuk en kun je er flink veel voldoening én een goede conditie aan overhouden. 

Kies voor gezonde voeding

Behalve het sporten rustig opbouwen en een goede balans creëren tussen inspanning en ontspanning is ook de juiste voeding belangrijk. Na een intensieve training kan dat bijdragen aan een goed herstel. Slecht eten zorgt ervoor dat je lijf hard bezig is dat te verwerken en daardoor minder energie kan steken in het herstel van pezen, spieren en gewrichten. Een gevarieerd en gezond eetpatroon is belangrijk voor wie regelmatig sport. Een lichte koolhydraatrijke maaltijd ruim voordat je gaat trainen en een eiwitrijke maaltijd daarna zorgen voor de juiste hoeveelheid energie en zorgen voor herstel en groei van spieren. Je hoeft daarvoor niet allerlei supplementen te slikken. Gewoon vitamines en mineralen uit gezonde voeding halen zoals groenten en fruit, werken prima voor de amateursporter. Daarom is het belangrijk voor een wandeling de rugzakken te vullen met flesjes water en gezonde kost.