Tegenwoordig wanen veel mensen zich een handige klusser. Dat komt onder andere omdat op internet tutorials staan, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je ingewikkelde klussen in huis zelf kunt doen. Vaak zit bij deze digitale klusadviezen ook een duidelijke instructievideo. Dat ziet er gemakkelijk uit. Dat kan ik zelf wel, denken blijkbaar veel doe-het-zelvers. Helaas vergissen ze zich vaak.

Deze overschatting van het eigen talent op klusgebied wordt op TV getoond in programma's zoals 'help, mijn man is klusser' en 'ik vertrek', waarin de lotgevallen van klussers en hun familie uitgebreid in beeld komen. De klusser als amusement. Wat minder amusant is, zijn de ongeveer 130.000 ongevallen bij doe-het-zelvers per jaar. Klussers snijden zichzelf met messen en zagen of ze vallen van trapjes. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het zagen, boren en schilderen in huis. Zo'n 80.000 mensen moeten met hun letsel naar de Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis worden gebracht.

Veilig klussen

Eenvoudige klusjes in huis zoals de CV-installatie bijvullen of een wasmachinefilter schoonmaken lijken weinig gevaarlijk. Toch is het ook bij werkzaamheden die op het oog geen groot risico met zich meebrengen, zoals het schoonspuiten van een tuinpaadje, altijd verstandig om je van te voren goed voor te bereiden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Zeker als je aan de slag gaat in huis met een echte verbouwing zijn er vijf belangrijke tips om je te behoeden tegen ernstig letsel.

1. Ruim op

De meeste verbouwingen beginnen met sloopwerkzaamheden. Verwijder alle bouw- en sloopafval altijd direct van de plaats waar je aan het werk bent. Huur een afvalcontainer. Houd de plaats waar je werkt zo opgeruimd mogelijk, zodat je niet over spullen of gereedschap kunt struikelen of je kunt bezeren aan scherpe zaken, zoals spijkers.

2.Gebruik goed gereedschap

Wat het juiste gereedschap is, is afhankelijk van de klus. Zo is er veel keuze in schroefmachines, maar wat de beste schroefmachine is, kun je pas bepalen als je weet wat je er precies mee wilt gaan doen. Lees gebruiksaanwijzingen van gereedschap zorgvuldig door. Volg de instructies op. Gooi gereedschap dat niet goed functioneert direct weg of laat het eerst repareren.

3. Bescherm jezelf

Draag een mondkapje bij werkzaamheden waarbij veel stof vrijkomt. Draag handschoenen en werkschoenen tijdens het klussen. Gebruik een veiligheidsbril bij klussen waarbij vonken vrijkomen, bijvoorbeeld als er een slijptol moet worden gebruikt. Draag geen ruimvallende kleding of losse haren tijdens het klussen, omdat die in draaiende onderdelen van machines terecht kunnen komen.

4. Werk zoveel mogelijk buitenshuis

Zagen, boren of slijpen kun je het beste in de tuin of voor het huis doen. Dat geldt ook voor verf- of lijmklussen Als je geen keuze hebt en de klus moet echt binnenshuis gebeuren, zorgt dan voor goede ventilatie en passende bescherming, zoals een mondkapje.

5. Blijf nuchter en let op

Dat biertje drink je pas nadat de klus is geklaard. Drink wel genoeg water, koffie of thee tijdens de pauzes. Neem voldoende pauzes, want wie (te) moe is, let even niet goed op en dat is het moment waarop de meeste ongelukken gebeuren.

Laatste tip: valt de klus erg tegen of weet je niet precies wat je moet doen? Ga dan niet door met klussen, maar schakel een vakman in.