1. Bekijk dingen van de zonnige kant
Probeer dingen eens wat vaker van de positieve kant te bekijken, in plaats van je alleen te richten op de nadelen. Dat maakt het veel makkelijker om met tegenslagen om te gaan én is een stuk beter voor je humeur.

2. Slaap goed
Hoewel de specialisten er nog niet helemaal over uit zijn hoe slaap en depressies met elkaar verbonden zijn, adviseren ze wel om een zo regelmatig mogelijk slaapschema aan te houden en ongeveer acht tot negen uur per nacht te slapen. Dat is goed voor je gezondheid én je humeur.

3. Wees lief voor jezelf
Je hoeft niet alles te kunnen, je hoeft niet alles te doen en je hoeft de zorgen van de wereld niet op je schouders te nemen. Schuldgevoelens en het gevoel hebben tekort te schieten veroorzaken veel stress en zorgen voor een bijna permanent zwaar gemoed. Wees wat milder voor jezelf en realiseer je dat je ook best wat geduld met jezelf mag hebben.  

4. Zoek de zon op
Doe de gordijnen vroeg en ver open en loop regelmatig even naar buiten. Zonlicht maakt vrolijk en geeft je humeur een boost.

5. Speel met dieren
Een kwartiertje per dag met een hond spelen verlaagt het stressniveau en zorgt ervoor dat er allerlei stofjes in je lichaam vrijkomen die je blij maken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het spelen met een kat of een ander huisdier. Heb je geen dieren? Leen ze van de buren of ga naar de kinderboerderij.

6. Lach
Ook al is er niets om te lachen; probeer te lachen. Volgens onderzoeker James Laird van de Clark University activeert lachen gelukscentra in de hersenen, waardoor je je meteen beter voelt.

7. Blijf uit de buurt van drugs en alcohol
Er zijn mensen die drugs en alcohol gebruiken om zich beter te voelen, maar op de lange termijn heeft dit juist het tegenovergestelde effect. Blijf er dus liever uit de buurt en zoek (gezonde) alternatieven. 

8. Plan eens wat minder
Veel mensen zijn geneigd hun hele leven tot op de minuut in te plannen. Doe dat eens niet en laat ruimte over voor spontaniteit. Of gewoon voor helemaal niets. Het is niet erg om het wat rustiger aan te doen en wat rust in je hoofd te creëren.

9. Eet de juiste dingen
Sommige voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze je vrolijker maken. Denk hierbij aan paranoten (die bevatten veel selenium), vette vis en sinaasappelsap. Hierin zitten gezonde voedingsstoffen die je blijer maken. 

10. Eet meer chocolade
Je hoort het goed: chocolade eten is goed voor je humeur. Kies het liefst wel voor een pure chocolade met meer dan 70% cacao, dan heeft het niet zo'n funeste uitwerking op je lijn. 

11. Doe creatief
Uit een onderzoek van het Boston College is gebleken dat studenten gelukkiger werden door hun frustraties op een creatieve manier te uiten. Dit kan schrijven in een dagboek zijn, maar ook door bijvoorbeeld te schilderen. 

12. Geef je huis/kamer/kantoor een make-over
Vrolijke kleuren om je heen maken vrolijker. Voorzie je huis, kamer of kantoor eens van een ander kleurtje. Overweeg geel en groen voor een zonnig en natuurlijk tintje, of blauw vanwege de rustgevende invloed. 

13. Kom in beweging
Regelmatig 30 minuutjes bewegen zorgt ervoor dat je je beter voelt. Stressklachten kunnen na drie maanden al met de helft afnemen. En bewegen helpt ook op de korte termijn; sporten kan je humeur gedurende 12 uur een boost geven.
[1 van 3] - Lees verder »

14. Zing
Uit onderzoek van de University van Michigan is gebleken dat zingen je gelukkiger maakt. Dit komt doordat het orgaan in het binnenste van je oor in verbinding staat met het deel van de hersenen dat plezier registreert. Kun je niet zingen? Doe het dan lekker in de auto of onder de douche, dan heeft niemand er last van. 

15. Raak mensen aan
Menselijke aanraking zorgt ervoor dat het lichaam endorfine aanmaakt en die geven een goed gevoel. Dat is nog gezond ook, want dit stofje verlaagt de bloeddruk en de hartslag. 

16. Stop met roken
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel belangrijk. Roken vergroot namelijk de kans op depressies. Je kunt dus beter stoppen, ook al zal dat in de eerste instantie mogelijk juist leiden tot meer irritaties. 

17. Praat
Alles opkroppen kan veel stress opleveren en zorgt ervoor dat je je vervelend voelt. Praat daarom met anderen over je gevoelens. Zelfs als ze die niet helemaal begrijpen, zal het opluchten. 

18. Let op je ritme
Probeer zoveel mogelijk een dagelijkse routine aan te houden, door activiteiten steeds rond dezelfde tijd uit te voeren. Dit zorgt voor duidelijkheid en ruimte in je hoofd. 

19. Zoek anderen op
In je eentje kan het veel lastiger zijn om gelukkig te zijn. Omring jezelf daarom met andere (blije!) mensen. Blijf liever uit de buurt van negatievelingen; die kunnen je volledig leegzuigen. 

20. Val af
Volgens een onderzoek uit 2010 gaan obesitas en depressie hand in hand. Mensen met een zwaar overgewicht hadden een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie. Probeer daarom wat gewicht te verliezen en vergroot je kansen op geluk. 

21. Let op je gezondheid
Als je je niet goed voelt, is het moeilijk om vrolijk te zijn. Door goed op je gezondheid te letten, maak je het jezelf makkelijker om blij te zijn en te blijven.

Bron: Health.com
Lees ook:

- Bescherm je brein tegen stress
- Singles zijn sneller depressief
- Weinig water drinken levert stress op

Bijna iedereen heeft wel last van stress. Die stress kan grote gevolgen hebben. Tips om stress tegen te gaan vind je in ons dossier Stress. Ervaringen en vragen kun je delen via het forum.

Op de hoogte blijven van de actualiteiten kan via onze Facebook-pagina.