Stress kan een grote negatieve impact hebben op de nachtrust. In een stressvolle periode als waar we nu in leven, is het dan ook niet verwonderlijk dat velen met slaapproblemen kampen. Als u er zeker van bent dat stress de (belangrijkste) oorzaak is dat u de slaap niet goed kunt vatten, dan kunnen de onderstaande tips wellicht uitkomst bieden.

Ontspanning is essentieel

Omdat stress doorgaans zowel de alertheid als de energie verhoogt, is het vooral belangrijk om goed te ontspannen. Slaapmiddelen of een ‘slaapmutsje’ lijken dan goede opties om beter in slaap te kunnen vallen, maar met name alcohol heeft een negatief effect op de kwaliteit van de slaap.

Ademhalingsoefeningen, slaapyoga of slaapmeditatie kunnen daarentegen goed helpen. Deze ontspanningsoefeningen helpen om te relaxen en uw gedachten te kalmeren. Door de rust in uw hoofd, is het eenvoudiger om in slaap te vallen.

Schrijf het van u af

Sommigen zweren er bij om een dagboek bij te houden. Het opschrijven van zaken die nog gedaan moeten worden, zorgen en andere gedachten kan helpen om de rust te vinden. U zet uw gedachten bijna letterlijk van uw af, waardoor u kunt focussen op hetgeen dat in de avonduren het belangrijkste is: slaap. Het dagelijks opschrijven van zaken die u nog tot diep in de nacht bezighouden, kan de vermoeidheid doen terugdringen.

Kies de juiste slaaphouding

Ook het aanhouden van de juiste houding in bed kan helpen om beter in slaap te vallen, en van een kwalitatieve nachtrust te kunnen genieten. Een kussen dat te volumineus is, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u een niet-natuurlijke houding aanneemt. Dit zorgt voor een verkramping van de spieren, wat de verkramping van uw gedachten kan versterken.

Wat de beste slaaphouding is, hangt onder meer af van uw postuur, al wordt een zijligging in de meeste gevallen aangeraden. Het juiste kussen en een goed matras kunnen daarbij zorgen dat u optimaal kunt ontspannen.

Beweging doet wonderen

Kunt u, ondanks de bovenstaande maatregelen, de slaap nog steeds niet vatten? Probeer dan om overdag meer te bewegen. Een goede wandeling kan bijvoorbeeld al wonderen doen. De combinatie van zonlicht, buitenlucht en beweging kan helpen om uw lichaam klaar te maken voor een goede nacht. Bovendien kunt u uw gedachten tijdens de wandeling rustig op een rij zetten. Het is alsof uw geest langzaam ontspant, terwijl uw lichaam zich inspant.