Als het om bloedverlies in de zwangerschap gaat is het afhankelijk van hoe ver je zwanger bent of je direct actie moet ondernemen.

Bloedverlies in de eerste 16 weken

Bloedverlies in de eerste periode van de zwangerschap komt veel vaker voor dan je misschien denkt en gelukkig betekent het lang niet altijd dat er iets mis is.

De hoeveelheid bloed die je verlies zegt niet heel veel. Je kunt veel bloed verliezen en een prima intacte zwangerschap hebben, andersom kan het om een paar druppeltjes gaan waarbij later blijkt dat het een eerste teken van een miskraam is.

Heb je bloedverlies maar geen buikpijn? Dat is een gunstig teken. Als bloedverlies het eerste teken is van een dreigende miskraam heb je meestal ook buikpijn.

Oorzaken bloedverlies vroeg in de zwangerschap:

Innestelingbloeding: als het bevruchtte eitje zich innestelt in de baarmoederwand kan dat vroeg in de zwangerschap bloedverlies geven. Dit bloedverlies treedt heel vroeg in de zwangerschap op, vaak nog voordat (of rond de periode dat) je weer ongesteld had moeten worden. Het komt dan ook regelmatig voor dat dit bloedverlies wordt aangezien voor een menstruatie en iemand mist dat ze zwanger is. Het bloedverlies is echter veel korter en minder hevig dan bij een normale menstruatie.
Heb je zwangerschapsymptomen maar verlies je toch bloed rond de periode dat je ongesteld moet worden, doe dan voor alle zekerheid toch een zwangerschapstest.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: in ongeveer 1% van de zwangerschappen nestelt de bevruchte eicel zich niet IN de baarmoeder maar daarbuiten, vaak in de eierstokken. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is bloedverlies meestal niet het eerst optredende symptoom, veel vaker is er hevig buikpijn. Bloedverlies komt in 80% van de gevallen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor, maar de pijn overheerst alle andere klachten. Heb je erge buikpijn, al dan niet met bloedverlies, neem dan altijd contact op met je verloskundige of arts als je nog geen echo hebt gehad. Is er eerder al een echo gemaakt waarbij gezien is dat het vruchtje in je baarmoeder zit dan is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap natuurlijk niet aan  de orde.

Onbekende oorzaak: heel vaak wordt er geen oorzaak gevonden. De echo laat niets bijzonders zijn en het vruchtje ontwikkelt zich zonder problemen. Hoewel voor jou misschien onbevredigend, is het wel gunstig als er niets bijzonders gezien wordt met de echo.

Bloeden van de baarmoedermond: de baarmoedermond wordt bedekt met een heel dunne huid. Hieronder zitten zeer veel dunne bloedvaatjes. Door je zwangerschap wordt de huid nog dunner en kunnen de bloedvaatjes makkelijker beschadigen. Daarnaast wordt de baarmoedermond in de zwangerschap beter doorbloed, waardoor er bloedverlies kan optreden. Dit kan spontaan optreden maar ook na geslachtsgemeenschap. Het is volkomen onschuldig.

Bloedverlies vanuit de placenta: dit kan zijn vanaf de randen van de placenta. Vooral in de jonge zwangerschap komt dit nogal eens voor. Als de baarmoeder gaat groeien wordt de placenta mee omhoog “getrokken” dit kan wat spanning veroorzaken op de rand aanhechting en hierdoor kunnen er vaatjes beschadigd worden en  bloedverlies geven.
Heel vroeg in de zwangerschap ligt de placenta nog helemaal rondom in de hele baarmoeder. Later gaat één deel zich verder ontwikkelen en verdwijnt de rest. Het komt heel regelmatig voor dat de placenta vroeg in de zwangerschap nog bij of over de baarmoedermond heen ligt. Hierdoor kan er makkelijker wat bloedverlies optreden vanuit de placenta. Als de baarmoeder gaat groeien wordt de placenta bijna altijd mee omhoog “getrokken” en ligt hij ook niet meer over of tegen de baarmoedermond aan.

Miskraam: In ongeveer de helft van de gevallen is bloedverlies een eerste teken van een miskraam. Heb je bloedverlies wat steeds erger wordt en krijg je daarbij hevige buikkrampen, dan is het geen goed teken. Pijnlijk bloedverlies wat toeneemt is vaak een teken van een op handen zijnde miskraam. Verlies je meer bloed dan een maandverband vol in een uur, bel dan direct met je verloskundige of arts. Is het bloedverlies minder hevig, dan mag je afwachten, maar je mag natuurlijk ook altijd bellen.

Wat ‘moet’ je doen bij bloedverlies in de zwangerschap

  • Heb je een klein beetje bloedverlies, dan kun je best even afwachten wat er gebeurt, blijft het bij een klein beetje en treden er geen buikkrampen op dan is dat meestal een teken dat het goed gaat.
  • Ook als het bloedverlies optreedt na het vrijen kun je rustig afwachten, zoals eerder omschreven is bloedverlies na vrijen bijna altijd onschuldig.
  • Wordt het bloedverlies zoveel dat je regelmatig je maandverband moet verschonen, bel dan een verloskundige of huisarts. Ook als je nog niet bij een verloskundige bent geweest kun je de verloskundige bij jou in de buurt bellen als je bloedverlies hebt.
  • Treedt het bloedverlies ’s nachts op en is het niet zoveel dat het er echt uitstroomt, wacht dan met bellen tot de volgende ochtend.

Dat valt niet mee, want je bent natuurlijk bang, maar midden in de nacht kan je verloskundige ook niet veel doen. Natuurlijk is een verloskundige of arts 24 uur bereikbaar, maar voor niet-spoedeisende zaken zal er geen echo gemaakt kunnen worden en ook ander onderzoek is vaak ’s nachts niet mogelijk.

Als je een verloskundige of arts belt terwijl je nog niet onder controle staat, dan zal ze een aantal vragen stellen: wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie en was dit een normale menstruatie, wanneer was je zwangerschapstest positief, wanneer is het bloedverlies begonnen en hoe verloopt het bloedverlies, heb je andere klachten enzovoort. Houd deze gegevens bij de hand.

Bloedverlies in de tweede helft van je zwangerschap[SV2]

Bloedverlies na de 20 weken zwangerschap hoort niet en vraagt altijd om nader onderzoek.
Het allerbelangrijkst is dat je eerst controleert of het bloed wel echt uit je vagina komt en bijvoorbeeld niet vanuit aambeien.

Mogelijke oorzaken van bloedverlies na de 20 weken:

  • Aambeien
  • Bloeding vanuit de placenta
  • Bloeding na geslachtsgemeenschap(zie seks als je zwanger bent
  • Placenta loslating
  • Onbekende oorzaak

Wat te doen bij bloedverlies na de 20 weken:

Controleer allereerst of het uit de vagina komt en niet van aambeien!

Bij vaginaal bloedverlies:

  • Ben je bijna uitgerekend? Rommelt het al wat en is het bloed slijmerig, dit is waarschijnlijk de slijmprop. Je hoeft je geen zorgen te maken.
  • Heb je net seks gehad? Door de penis kan de baarmoedermond iets beschadigen en hierdoor wat bloeden. Ook hier hoef je je geen zorgen over te maken.
  • Heeft de verloskundige je verteld dat de placenta laag ligt? Zo ja, dan kan dit heel makkelijk wat bloedverlies geven. Als je nog geen instructies hebt gehad over eventueel bloedverlies van je verloskundige, bel haar dan nu op.
  • Heb je ook buikpijn of wordt de baarmoeder hard? Neem onmiddellijk contact op met de verloskundige.
  • Is het meer dan een paar druppeltjes bij het naar het toilet gaan? Bel dan je verloskundige.