Er is een belangrijk verschil in de behandeling: een besmetting door een bacterie kan in principe worden behandeld. Een arts schrijft als dat nodig is antibiotica voor waardoor de bacterie wordt gedood.

Tegen virussen bestaan echter geen geneesmiddelen. Het belangrijkste wapen is je weerstand. Een goede weerstand kan veel ziekteverwekkers de baas. En als je toch ziek wordt, zorgt een goede weerstand ervoor dat je (snel) weer beter wordt. De weerstand van het lichaam tegen een virus kan verhoogd worden door vóór een besmetting een onschadelijk gemaakt virus in te spuiten. Op die manier wordt het afweersysteem geprikkeld om alvast een goede verdediging paraat te hebben. Als je vervolgens dat virus zou oplopen, maakt het aanzienlijk minder kans op succes. Op dit principe is de griepprik gebaseerd.

Virussen zijn intracellulaire parasieten: buiten de cel zijn het passieve ziekteverwekkers, pas wanneer ze een cel infecteren, beginnen virussen aan hun complexe levenscyclus. Een virus herprogrammeert een cel zodanig dat er in korte tijd vele nieuwe virusdeeltjes gevormd worden. Het afweersysteem van de gastheer probeert ondertussen de schade te beperken door virussen en virus-geïnfecteerde cellen op te ruimen. Ik noem drie belangrijke ontwikkelingen in mijn onderzoeksveld.

Na besmetting met een virus ontwikkelt het lichaam weerstand (= immuniteit) tegen de indringer (bijv. natuurlijke weerstand tegen verkoudheid en griep). Virale infecties kunnen worden voorkómen en/of behandeld door:
- hygiène/onthouding: schoonhouden van tioletten e.d., vermijden van gebruik van besmet voedsel, vermijden van seksueel contact met (mogelijke) dragers van een besmettelijke ziekte.
- condooms geven -mits goed gebruikt!- bescherming tegen geslachtsziekten door genitale besmetting met bacteriën (o.a. syfilis-bacterie), virussen (o.a. HIV, herpes genitalis en hepatitis-virussen) en schimmels (o.a. candida).
- immunisatie: bepaalde virus-ziekten (o.a. mazelen, pokken, hepatitis, hondsdolheid) kunnen worden voorkómen (= preventie, profylaxe) met behulp van vaccins.
- medicijnen : o.a. anti-virale middelen (zie ook hieronder) die de vermenigvuldiging van virussen remmen (= viru-statisch) of virussen doden (= virucide werking).

Terug naar virus-infecties

Laatst aangepast op 5 november 2018